Viherpiha

Kesämalvikki ei kasva

Pentti Alanko

Kysymys:

Miksi taimet jurovat? Kylvin toukokuun puolivälissä eteläisen perennapenkin tyhjään kohtaan kesämalvikkia. Siemenet itivät viikossa, mutta eivät ole sen jälkeen kuukauteen kasvaneet ollenkaan. Mikä meni pieleen, vai olenko vain malttamaton? Viereen kylvin auringonkukkaa muutama viikko sitten, ja ne ovat jo hyvässä kasvussa.  

Näytä vastaus

Vastaus:

On vaikea vastata, kun en voi nähdä enkä tutkia kasveja lähemmin. Taimiin on voinut iskeä joku sienitauti, ja sen vuoksi niiden juuristo on huonossa kunnossa. Tosin sienitaudit tappavat taimet usein kokonaan, mutta eivät kuitenkaan aina. Kaiva varovasti muutama taimi esille ja tarkista, näkyykö mitään vikaa. Tietenkin pikkutaimien juromiselle voi olla joku muukin syy. Esimerkiksi jos pintamaa on tiivistynyt, juuret eivät saa ilmaa. Voimakaskasvuisempi auringonkukka pystyy kasvattamaan juurensa syvemmälle eikä näin ollen ole niin arka maanpinnan tiivistymiselle kuin sitä hennommat kasvit.

Pentti Alanko

Julkaistu: 14.6.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.