Viherpiha

Kesäkukkien taimikasvatus

ViherPiha

Kysymys:

Esikasvatan itse kesäkukan ja vihannesten taimia. Pitääkö taimia latvoa haaroittumisen ja sadon parantamiseksi? Miten ja milloin?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ammattimaisessa kasvihuoneviljelyssä kesäkukkien ja vihannesten kasvua säädellään mm. valon, lämmön ja kasvunsääteiden avulla. Otollisten kasvuolojen luominen on kotioloissa usein vaikeaa, ja monesti taimet venähtävätkin pitkiksi ruipeloiksi, sen sijaan että niistä kasvaisi matalia, tanakoita yksilöitä. Latvominen edesauttaa useimpien kesäkukkien taimien haaroittumista, mutta samalla saattaa myöhästyttää kukintaa jopa viikoilla. Vihanneksista puolestaan vain hyvin harvat, kuten ananaskirsikka ja meloni hyötyvät latvomisesta. Kasvua venyttävät muun muassa viljelytilan ahtaus ja korkea lämpö. Mikäli mahdollista, harvenna jokaiselle koulitulle taimelle runsaasti kasvutilaa ja laske kasvatushuoneen lämpötila normaalia viileämmäksi, esimerkiksi 15–18 asteeseen.

Julkaistu: 8.4.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.