Meidän Talo

Kenelle kuuluu wc-istuimen hyvitys?

Meidän Talo

Kysymys:

Mökillä ollessamme rivitaloasuntomme wc alkoi yllättäen vuotaa. Taloyhtiön vakuutus korvasi kunnostuksen.

Vuoden päästä talossa toteutettiin kokonaisurakkana putkistosaneeraus ja saniteettikalustojen uusiminen, johon sisältyi myös huoneistomme wc-istuin. Koska uudehkoa oli turhaa vaihtaa uuteen, urakoitsija hyvitti materiaalit ja työt siltä osin taloyhtiölle, joka oli sopimusosapuoli. Silti wc-uusinta oli mukana taloyhtiölle maksamassamme saneerauksen ja uusimisen kokonaishinnassa.

Kuuluuko urakoitsijan hyvitys todellakin taloyhtiölle vai allekirjoittaneelle?

Näytä vastaus

Vastaus:

Todettakoon aluksi, että asunto-osakeyhtiössä yhtiön kunnossapitovastuun piiriin kuuluvat korjaukset maksetaan pääsääntöisesti yhtiön varoista.

Osakas on velvollinen maksamaan yhtiövastiketta yhtiöjärjestyksessä määrätyn vastikeperusteen mukaisesti. Yhtiövastiketta voidaan käyttää kiinteistön rakennusten ylläpidon, hoidon, perusparannusten, korjausten ja uudistusten kustannusten kattamiseen. Vastikeperusteisesta kustannusten jakamisesta voidaan poiketa, jos yhtiön kutakin huoneistoa korjataan tai uudistetaan siten, että aiheutuvat kustannukset ja saatava hyöty ovat joka huoneistolle samansuuruiset. Tällainen tilanne syntyy vaikkapa silloin, kun huoneistoihin uusitaan samanhintainen lavuaari.

Vaikka yhtiön huoneistojen saniteettitilat tai muut korjaus- ja uudistuskohteet ovat erilaisessa kunnossa, ja remontista saatava hyöty sen mukaisesti vaihtelee eri huoneistojen osalta, osakkeenomistaja ei silti vapaudu vastikeperusteisesta maksuvelvollisuudestaan.

Toisinaan tilanne on se, että osakas on korjannut ja uusinut huoneiston laitteita tai kalusteita omalla kustannuksellaan. Tämä saatetaan hyvittää yhtiökokouksen päätöksellä. Suoranaista velvollisuutta siihen ei ole, vaan yksittäistapauksessa kyse on pikemminkin tasapuolisuudesta. Hyvityksen perusteena on se, että yhtiö säästää kustannuksia osakkaan jo suorittaman korjauksen ja uudistuksen arvon verran. Säästöä laskettaessa tulee ottaa huomioon, että se ei ole välttämättä sama kuin osakkaan suorittama määrä, sillä hän on voinut toteuttaa uudistuksen yhtiön tasoa kalliimmalla vaihtoehdolla. Merkittävää on se säästön määrä, jolla urakoitsija (tai muu taho) hyvittää kokonaiskustannuksia kyseisen huoneiston osalta tai se, minkä määrän yhtiö säästää kun sen ei tarvitse tehdä korjausta tai uudistusta (hankintaa) tämän huoneiston osalta.

Kysyjän tapauksessa wc-istuin vaihdettiin aiemman vahinkotapahtuman yhteydessä asunto-osakeyhtiön vakuutuksen perusteella. Koska kysyjä ei tehnyt hankintaa omalla kustannuksellaan, ei ole perusteltua, että hyvitys kohdistuisi häneen; muutoinhan kysyjä saisi vakuutuksesta taloudellista hyötyä. Mikään ei tietenkään estä kysyjää esittämästä asunto-osakeyhtiölle tällaista hyvitystä.

Tasa-arvoperiaatetta ajatellen asunto-osakeyhtiön vakuutuksestaan saama hyöty kuuluu asunto-osakeyhtiön kaikille osakkaille. Kysyjä on saanut tästä hyödystä, joka muodostuu urakoitsijan hyvityksestä, omaa suhteellista osuuttaan vastaavan hyödyn yhtä suurena kuin muutkin asunto-osakeyhtiön osakkaat, mikä on oikeudenmukainen ratkaisu.

Uusi asunto-osakeyhtiölaki muuttaa myös peseytymis- ja saniteettitilojen kunnossapitovastuuta. Kun aikaisemmin posliiniosat ovat pääsääntöisesti kuuluneet osakkaan kunnossapitovastuun piiriin ja vedensäätelylaitteet asunto-osakeyhtiölle, niin jatkossa yhtiön vastuu kattaa vesi- ja viemärijärjestelmien lisäksi hanat ja wc-pöntöt.

Julkaistu: 24.3.2010

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.