Viherpiha

Keltapeipin kasvu

Keltapeipin kasvu

ViherPiha

Kysymys:

Mitä teen kärsineelle keltapeipille? Lumien sulettua keltapeippikasvusto näytti kuolleelta. Vihreitä lehtiä oli vain siellä täällä. Kasvaako maasta uusia versoja, vai revinkö peittokasvin pois?

Näytä vastaus

Vastaus:

Jos maaperä on runsasmultainen, se routii voimakkaasti. Silloin peittokasvien hennot juuret katkeilevat ja taimet näyttävät keväällä huonoilta. Keltapeippi (Lamium galeobdolon) on kuitenkin sitkeä kasvi. En ole koskaan kuullut, että se olisi kuollut talven aikana.

Vaikka kasvusto on keväällä huonon näköinen, uusia versoja puhkeaa kuitenkin riittävästi. Ränsistyneen kasvuston päälle kannattaa tuoda kerros kompostia tai multaa. Samalla irrallaan olevat versot voi painaa maahan tai istuttaa uudestaan. Jotkut peittokasvit kuivuvat vähitellen tai muuttuvat aukkoisiksi, ellei tätä toimenpidettä tee aika ajoin. Esimerkiksi peittokasvina suosittu tuoksukurjenpolvi (Geranium macrorrhizum) vaatii multalisäyksen.

Pentti Alanko

Julkaistu: 26.4.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.