Viherpiha

Keltakukkainen apila

ViherPiha

Kysymys:

Viime kesänä kukkapenkkini kuivaan etureunaan ilmestyi keltakukkainen apila, ilmeisesti kai kelta-apila. Onko se yksi- vai monivuotinen? Ilmestyykö se tulevana kesänä uudestaan? Onko kyseessä luonnonkasvi?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kelta-apila, Trifolium aureum, on ns. muinaistulokaskasvi, joka saapui maahamme karjatalouden mukana satoja vuosia sitten. Laji oli aikanaan hyvin yleinen kedonkukka. Se ei kuitenkaan pystynyt kilpailemaan elintilasta voimakaskasvuisten heinäkasvien kanssa, joten perinteisten laidunmaitten ja hoidettujen kukkaniittyjen vähentymisen myötä myös kelta-apilan esiintyminen luonnossa harvinaistui. Kasvi on kaksivuotinen. Se kasvattaa ensimmäisenä kesänä juuriston ja lehdet ja kukkii ja siementää toisena elinvuotenaan. Kukkinut yksilö kuolee yleensä, mutta siemenistä kasvaa uusia kullankeltaisia kukkijoita puutarhan iloksi. Kelta-apila viihtyy valoisalla kasvupaikalla kuivahkossa ja hapahkossa kasvualustassa. Se on myös erinomainen mehiläis- ja perhoskasvi.

Julkaistu: 20.2.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.