Meidän Mökki

Kelomökin kylmyys

Meidän Mökki

Kysymys:

Kelomökkimme on rakennettu jyrkkään rinteeseen vuonna 1984 niin, että rakennuksen alle on jätetty runsaasti varatilaa.

Haluaisimme eroon sähköpattereista, koska ne ovat rumannäköiset keloseinää vasten. Mietinkin, sopisivatko vuolukivipatterit kelomökkiin? Mutta miten on niiden energiataloudellisuus, koska sähkön hinta on korkea?

Suurin ongelma on kuitenkin mökin lämmitys. Varsinkin tuulisella ilmalla mökki on kylmä ja vetoinen, vaikka kelojen välit on hyvin tilkitty ja olen lisännyt niihin pellavanauhaeristettä, jos joku kohta on tuntunut vetoiselta. Erityisesti lattia on kylmä ehkä siksi, että alapuolella on tuulettuva tila. En tiedä, miten lattia on eristetty. Mökin alla maapohja on hiekkaa ja matalimman osan kohdalla mahtuu lyhyt ihminen seisomaan. Tilaan on mahdollista rakentaa uusia huoneita, mutta emme niitä tarvitse. Asia on toinen, jos myymme mökin ja seuraava omistaja rakentaa perustan huoneistoksi. Naapurin mökkiin sellainen on rakennettu. Perustukset ovat betonia, lukuun ottamatta yhtä alarinteen puolelle sijoittuvaa seinämää, joka on betonia yläosasta ja alaosassa on levyä ja kelolautaa pinnalla.

Miten lattian voisi lisäeristää ilman, että tuhoaa seuraavan omistajan mahdollisuutta rakentaa alakerta?

 

Näytä vastaus

Vastaus:

Merkittävin ja asumiseen välittömästi vaikuttava hirsirakennuksen ongelma-alue on alapohjan, perustusten ja ulkoseinän liitosalueen ilmanpitävyyteen liittyvät toteutusongelmat. Siitä seuraa lattioiden kylmyys, vetoisuus ja villasukkien käyttöpakko talvipakkasilla.

Jos lattioiden lämmöneristemäärä on 300–400 mm eikä lämmöneristeen ja lattialautojen väliin ole painumisesta johtuen tullut ilmarakoa, niitä ei tarvitse lisäeristää vaan tiivistää ilmanpitäviksi eri rakennekerroksien osalta. Kun rakennukseen muodostuu alipainetta lämmityksen seurauksena eikä hallittua korvausilman saantia tulisijoille tai liesituulettimelle on järjestetty, niin korvausilma tulee sieltä, mistä sisään pääsee. Hirsirakennuksen heikoin lenkki on hyvin ilmaa läpäisevä mineraalivillaeristeinen tuulettuva alapohja, jonka ylä- ja alapintojen ilmansulkukerrokset eivät liity hirsiin kaikilta osin ilmanpitävästi taikka ne puuttuvat.

Lämmöneristeen ala- ja yläpinnassa tulee siis olla liittymiltään, liitoksilta ja läpimenoiltaan täysin ilmanpitävä materiaalikerros ja alapinnassa myös jyrsijöitä kestävää materiaalia. Apuna tulisi käyttää mekaanista liitosta, rimoja ja liimamassaa, vaikka työ tuntuisi hitaalta ja hankalalta. Tilannetta pahentaa vielä hyvin ilmaa läpäisevien mineraalisten tai muiden keveiden lämmöneristeiden käyttö, koska ilma voi kulkea eristeiden läpi pitkiäkin matkoja ennen sisälle tuloa. Puhalluseristeet taas ovat voineet painua, jos niiden tilavuuspaino on tekovaiheessa jäänyt alle liian alhaiseksi (alle 60 kg/m3).

Korjaus saattaa olla varsin raskas operaatio. Lattia tulee avata, rakentaa listoittamalla ja kittaamalla lämmöneristeiden alle ja päälle tiivis ilmansulkukerros (ei muovinen) sekä lisätä ja laittaa lämmöneristeet takaisin paikoilleen. Yläpinnan ilmansulkukalvo tulee nostaa lattialistan taakse. Lattialaudatkin saattavat mennä uusiksi, jos ne rikkoutuvat purkuvaiheessa.

Eri kivilaaduilla pinnoitettuja sähköpattereita löytyy marmorista vuolukiveen. Kivipintaiset patterit ovat arvokkaan näköisiä ja painavat 20–50 kg koosta ja tehosta riippuen. Kivipinnoitteisen patterin ongelmaksi saattaa muodostua kuitenkin sen pinnan rapautuminen, jos lämpötila vaihtelee suuresti ja lämpöä kivipintaan johdetaan läpivirtausvastusten kautta. Olen havainnut, että vuolukivikiukaan alapuolelle kertyy pientä kivimurskaa.

Pellavatilke on hyvä materiaali, mutta sen ilmanpitävyys voisi olla parempi. Hirsien välissä tulisi käyttää ilmanpitävää tilkettä, esim. Vital-puukuitueristenauhaa, jonka ongelma tosin on valkoinen väri.

Jos talollesi tulee joskus uusi omistaja, kerro hänelle kaikki talossa havaitsemasi ongelmat alkaen lattioiden kylmyydestä, jotta vältyt myöhemmiltä riitajutuilta  

Julkaistu: 3.3.2009

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.