Meidän Mökki

Kellarin ikkunat auki vai kiinni?

Kellarin ikkunat auki vai kiinni?

Jouko Lommi

Kysymys:

Vuonna 1933 valmistuneen mökkimme tuvan lattian alla on betonista valettu kellari, jonka vastakkaisilla seinillä on metalliverkoin suojatut, 27 x 68 cm:n ikkunat. Olemme puolisoni kanssa kiistelleet, pitääkö ikkunat sulkea talveksi. Keväällä kellarissa oli vettä.

 

Näytä vastaus

Vastaus:

Tämän aikakauden talojen kellarissa on säilytetty juureksia ja muita elintarvikkeita. Talvella ikkunat ja tuuletusluukut pidettiin kiinni, jotta pakkanen ei päässyt sinne. Kesällä ja erityisesti alkusyksyllä kellaria tuuletettiin ja kuivattiin. Hyvän kellarin betonirakenteet eivät kastuneet liikaa, eikä kosteus päässyt turmelemaan talon runkorakenteita.

Hyvää kellaria voidaan käyttää samalla tavoin edelleenkin, mutta vesilammikot eivät lattialle tietenkään kuulu.

Vanhan talon tuuletettu rossipohja toimii siten, että sokkelin tuuletusaukot eli niin sanotut kissaluukut pidetään talven kylmimpään aikaan kiinni.

Vanhoissa taloissa tuuletusluukkujen sulkemisella pyrittiin pitämään lattiat lämpiminä. Kun tuuletusta lisättiin heti keväällä, rakenteet kuivuivat kesän aikana. Seurauksena oli kuitenkin melko nopeasti kosteusvauriot, jos tuuletusluukut unohtuivat kesäksi kiinni.

Uusissa taloissa tuuletusaukot ovat aina auki, eikä niitä edes ole mahdollista sulkea. Niiden yhteiskoon tulisi olla 4–8 promillea lattiapinta-alasta. Lattia on tosin nykytaloissa hyvin eristetty, joten sisäpinta pysyy lämpimänä. Runsas tuulettaminen keväällä voi hetkittäin aiheuttaa kosteuden tiivistymistä kylmille betonipinnoille. Tämä ilmiö korjaantuu, jos betonipinnoille liimataan lämmöneristelevyt.

Tässä kohteessa kannattaa yrittää kellarin rakenteiden kuivattamista, jotta lattialle lammikoituu vettä vähemmän. Maa tulisi viettää talon seinustoilta poispäin, ja kattovedet on syytä johtaa aiempaa kauemmas sokkelista. Kellarin kattoon voi liimata jäykän kivivillaeristelevyn, joka on varustettu tuulensuojapinnalla. Näin betonilaatta pysyy lämpimänä, ja kellaria voi tuulettaa vaikka läpi talven. Luukut voidaan sulkea talven kylmimpään aikaan, jos kellarissa säilytetään jotakin jäätyvää. Keväällä luukut pitää muistaa taas avata

Julkaistu: 1.10.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.