Viherpiha

Keisarinpikarililjan kukkiminen

Keisarinpikarililjan kukkiminen

ViherPiha

Kysymys:

Miksi keisarinpikarililja ei kuki?

Näytä vastaus

Vastaus:

Keisarinpikarililjan (Fritillaria imperialis) kukkimattomuus on yleinen ilmiö. Se kukkii yleensä istutusta seuraavana keväänä komeasti mutta sen jälkeen niukasti tai ei laisinkaan. Syynä on ravinteiden puute.

Keisarinpikarililja kasvaa luonnossa Länsi- ja Keski-Aasiassa kalkkipitoisilla paikoilla, missä on runsaasti ravinteita.

Jos haluaa keisarinpikarililjan kukkivan vuosittain, sitä on alettava lannoittaa lehtien pilkistäessä varhain keväällä. Tällöin muodostuvat seuraavan kevään kukkasilmut.

Jotta lannoittaminen olisi tehokasta, on käytettävä täsmälannoitusta. Tee keisarinpikarililjojen taimien ympärille 25–30 sentin syvyisiä reikiä. Kaada reikiin pari kertaa viikossa nestemäistä lannoitetta. Lannoitteeksi sopii mikä tahansa yleislannoite, joka liuotetaan kasteluveteen.

Näin lannoitettaessa ravinteet tulevat nopeasti kasvien käyttöön. Menetelmää voi käyttää myös muiden paljon ravinteita vaativien sipulikukkien, kuten tarhatulppaanien ja hyasinttien kukinnan varmistamiseen.

Pentti Alanko Kuva Paavo Martikainen

Julkaistu: 12.10.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.