Viherpiha

Kävystä puuksi

Kävystä puuksi

ViherPiha

Kysymys:

Miten saisin kasvatettua uusia taimia poimimistani kultakuusen kävyistä? Ostin 16 vuotta sitten taimen, joka tuotti muutaman kävyn tänä kesänä. Poimin ne lokakuussa ennen kuin oravat ehtivät sen tehdä. Missä kävyt pitää säilyttää? Missä lämpötilassa käpysuomut aukenevat? Milloin on paras kylvöaika? Ja minkälainen kylvöalusta, -lämpö ja -kosteus ovat sopivia? Millaiset istutusastiat ovat parhaat? Miten kylvöksiä hoidetaan? Mikä on kuusen keskimääräinen kasvuaika kylvöstä puolen metrin taimeen? Onko kasvihuone välttämätön? Ja millainen on itävyysprosentti? Miten ylijäävät siemenet varastoidaan?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kultakuusi, Picea abies f. aurea, on metsäkuusen erikoismuoto, joka on syntynyt luonnon geenimutaation tuloksena. Erikoismuotoja lisätään pääasiallisesti kasvullisesti eli pistokkaista, varttamalla tai solukkoviljelyn avulla. Geneettinen poikkeavuus on yleensä väistyvä ominaisuus, eikä siemenlisäys välttämättä tuota emokasvin kaltaisia yksilöitä. Kävyt voi kuivattaa huoneenlämmössä. Varisseet kuivat siemenet varastoidaan ilmatiiviissä astiassa jääkaapissa ja kylvetään kevättalvella kosteaan hiekkamultaan. Kylvöalustana voidaan hyödyntää kukkaruukkuja tai muovilaatikoita. Normaali huoneenlämpö on sopiva sekä siementen idätykseen että taimien esikasvatukseen. Myöhemmin keväällä taimet voi istuttaa ulos jatkokasvatukseen. Siementen itävyysprosentti vaihtelee suuresti. Esimerkiksi metsäkuusen siemenistä jopa puolet saattaa olla tyhjiä. Myös kasvunopeus on riippuvainen monista tekijöistä. Etenkin pienille taimille ”jurominen” on tyypillistä, ja kestää 5-10 vuotta ennen kuin se kasvaa puolimetriseksi pikkupuuksi. Ylijäämät siemenet säilytetään kuivassa, ilmavassa ja viileässä.

Julkaistu: 12.11.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.