Viherpiha

Kauriit pois pihasta

Pertti Rajala

Kysymys:

Miten pidän kauriit pois pihapiiristä?  

Näytä vastaus

Vastaus:

Aitaaminen on ainoa tehokas menetelmä pitää kauriit pois pihapiiristä. Ratkaisuja löytyy useita. Aidot riista-aidat ja sähköpaimenet ovat tehokkaita, mutta myös aika kalliita.

Edullisemmin saa niin sanottua hirvinauhaa, joka on viisi senttiä leveää keltaista muovinauhaa. Sitä käytetään yleensä metsätaimikoiden suojaukseen. Suositus on, että nauha viritetään kolmeen kerrokseen, jos muuta aitarakennetta ei ole. Nauhat laitetaan noin 2 metrin, 1,2 metrin ja 0,7 metrin korkeuteen. Esimerkiksi täpläkauris (ent. kuusipeura) on sen verran pieni laji, että alin nauha saa olla varsin matalalla, jotta se estää kauriin pääsyn pihapiiriin.

Usein hajusteet tai ääneen perustuvat ratkaisut ovat huonoja, koska eläimet tottuvat nopeasti outoihin asioihin. Metsän-ja riistanhoitoyhdistyksiltä saa Trico-nimistä karkotetta, joka on valmistettu eläinten munuaisrasvasta. Kauriit ja hirvet pitävät sen hajua ja makua epämiellyttävinä, joten karkotteen ruiskutus kasveihin saattaa auttaa.

 

Julkaistu: 14.1.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.