Viherpiha

Katteen käyttö

ViherPiha

Kysymys:

Viime kesänä perustettuun puutarhaani laitettiin mullan päälle mustaa muovia ja sen päälle havupuukuoriketta. Puutarhuri sanoi näin vältyttävän rikkaruohoilta. Nyt keväällä ainakin routa tuntuu sulavan tosi hitaasti. Ihmettelen muutenkin, onko tämä yleinen käytäntö havupuu- ja pensasistutuksilla? Mitä teen, revinkö muovit pois? Ainakaan perennoja ei varmaan voi istuttaa muovin aukkoihin?

Näytä vastaus

Vastaus:

Epäorgaanisten katteiden käyttäminen rikkakasvien torjumiseksi puuvartisten koristekasvien alustoilla on yleistymässä. Paras materiaali tarkoitukseen on vahva katekangas, joka läpäisee veden, mutta pitää rikkakasvit allaan. Taimien istuttamisen jälkeen kate yleensä verhotaan jollain orgaanisella materiaalilla, esimerkiksi juuri havupuukuorikkeella. Etenkin havuistutuksissa ovat suosittuja myös koristekiviverhoukset.

Kuoriketta käytetään katekankaan päällä pelkästään esteettisistä syistä, joten sitä levitetään vain silmänlumeeksi. Ohuelti käytettynä kate ei juuri hidasta roudan sulamista. Paksu kerros kuoriketta sen sijaan toimii tehokkaana eristeenä. Katekangas pintaverhouksineen sopii hyvin käytettäväksi kestävillä koristepensailla ja havukasveilla. Ajatusta perennapenkin perustamisesta vastaavalla tyylillä vierastan, joskin niitäkin näkee tehdyn.

Antaisin olemassa olevien muovien olla paikoillaan, ohentaisin hieman kuorikatekerrosta ja tarkkailisin kasvien vointia.

Teija Heinonen

Julkaistu: 2.5.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.