Viherpiha

Katsuran talvisuojaus

Teija Heinonen

Puutarhuri

Kysymys:

Istutin puutarhaani keväällä kokeeksi katsuran, ja siitä on kasvanut upea, korkea pensas jo yhdessä kesässä. Olen rakastunut uuteen tulokkaaseeni ja haluaisin kovasti, että se kestäisi hyvin tulevan talven. Kertoisitko parhaat vinkit suojaukseen I vyöhykkeellä? Marketanpuistossa upeasti kasvanut kanssasisar näytti voivan kovin huonosti – liekö syynä talvi tai jokin muu.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kylmänarka katsura, Cercidiphyllum japonicum, kasvaa jo maamme eteläosissa menestymisensä äärirajoilla. ”Talvisuojaus” perustuu pitkälti mahdollisimman hyvien kasvuolosuhteiden luomiseen. Katsura tarvitsee valoisan ja lämpimän, kovilta tuulilta suojaisan kasvupaikan sekä kuohkean ja ravinteikkaan, runsasmultaisen kasvualustan.

Elokuussa annettu syyslannoitus edesauttaa versojen tuleentumista ja parantaa osaltaan kylmänaran katsuran pakkasenkestokykyä. Sydäntalvella kohtuullisen kokoisen nuoren kasvin voi kietoa pakkaspeitteen suojiin. Otollisista olosuhteista ja suojaustoimenpiteistä huolimatta talvivaurioihin on syytä varautua.

Teija Heinonen

Julkaistu: 2.10.2007

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.