Viherpiha

Katajan siirto

ViherPiha

Kysymys:

Rivitaloasuntomme takapihalla on suuri, noin neljä metriä korkea kataja keskellä pihaa. Onko se mahdollista siirtää pihan perälle? Millä tekniikalla toimenpide onnistuisi? Lähteekö kasvi uudestaan kasvamaan, jos siirtää pelkän juurakon? Kataja on kaiketi rauhoitettu. Saako sen kaataa tai hävittää kokonaan omasta pihastaan?

Näytä vastaus

Vastaus:

Neljä metriä korkean katajan kasvupaikan vaihtaminen on riskialtista. Ikivihreänä havuna kataja ei uusiudu juurakosta, joten jos kasvi halutaan säilyttää, se on siirrettävä kokonaisuudessaan. Kuluvan vuoden 2006 alusta voimaan tulleen luonnonsuojeluasetuksen muutoksen myötä kataja ei enää kuulu rauhoitettuihin kasvilajeihin. Lähes nelimetrisenä puuna se on kuitenkin jo niin korkea ja maisemaa hallitseva, että kaataminen saattaa olla luvanvaraista kaava-alueilla. Asia kannattaa tarkistaa sekä kunnan rakennusviranomaisilta että taloyhtiöltä, jolla saattaa myös olla sanottavansa puun kohtalosta. Mikäli katajan siirtoa haluaa kuitenkin kokeilla, esivalmistelut aloitetaan vähintään vuotta aikaisemmin katkaisemalla puun juuret terävällä lapiolla noin 70 sentin etäisyydeltä rungosta. Toimenpiteen seurauksena puu kasvattaa uutta hiusjuuristoa lähemmäksi tyveä, mikä edesauttaa siirrosta toipumista. Varsinainen kasvupaikan vaihtaminen tehdään varhain keväällä. Isokokoisen, puumaisen katajan kaivaminen maasta juurimultineen käy kunnon päälle. Jos pienikään kaivinkone ei mahdu työskentelemään rivitalopihassa, kannattaa avuksi pyytää runsaasti talkooväkeä. Juuripaakun pitää säilyä ehjänä koko toimenpiteen ajan. Siirron jälkeen kataja vaatii runsaasti vettä ja varjostuksen ainakin kevätauringolta. Teija Heinonen

Julkaistu: 10.1.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.