Viherpiha

Kasvimaan viljelykierto

ViherPiha

Kysymys:

Kasvimaassamme on porkkanakärpästä, mahdollisesti sipulikärpästä, sepäntoukkaa ja etanoita. Tänä vuonna tuho on tavallistakin suurempi, joten mitta täyttyi. Ajatuksena on jättää maa peitteen alle vähintään vuodeksi. Auttaako toimenpide tuholaisongelmaan?

Näytä vastaus

Vastaus:

Porkkanakärpäsen aikuiset kuoriutuvat maassa olevista koteloista. Myös sipulikärpäset talvehtivat koteloissa edellisen vuoden sipulimaassa. Molempien torjunnassa keskeinen tekijä on viljelykierto. Porkkanankärpäsen isäntäkasveja ovat porkkanan ohella selleri, fenkoli ja palsternakka. Suosittelenkin vaihtamaan porkkanat ja sipulit uuteen paikkaan ja viljelemään niiden paikalla muita puutarhakasveja.

Seppäkuoriaisen toukkia esiintyy muutaman vuoden ajan maassa, joka on otettu viljelyyn nurmen jälkeen. Avokesannointi on tehokkain tapa niiden torjumiseksi. Toukkia voi myös houkutella perunanpuolikkailla, joista ne kerätään ja hävitetään.

Etanoiden torjumiseksi kannattaa syksyllä kerätä kasvinjätteet kasvimaalta tai kääntää ne maan sisään. Maata harataan syksyllä pariin kertaan, jolloin etanoiden munat joutuvat alttiiksi pakkaselle ja kuivuudelle.

Suosittelen tehostamaan viljelykiertoa ja kylvämään ongelmallisille lohkoille maanparannuskasveja, jotka käännetään maahan syksyllä. Viherkesanto ja osittainen avokesanto auttavat torjumaan tuholaisia ja parantavat maan kasvukuntoa.

Anne Joutsenlahti-Lankinen

Julkaistu: 12.9.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.