Viherpiha

Kasvimaan viherkesannointi

ViherPiha

Kysymys:

Kasvimaa on sateisen kesän jälkeen täysin rikkaruohojen valtaama. Maa-aines jää vieläkin talikkoon kiinni muokkausta yrittäessä, joten kitkeminen ja maan kattaminen kompostilla täytyy unohtaa. Olin ajatellut pitää kasvimaalla välivuoden. Miten olisi paras toimia? Miten maa pysyy viljelemättä kunnossa yhden kesän? Miten voin heikentää etanoiden selviämistä talven yli kasvimaalla?

Näytä vastaus

Vastaus:

Jos maa jätetään viljelemättä koko kesäksi, pääsevät rikkakasvit valtaamaan alaa esteettä. Seuraavana vuonna onkin entistä kovempi työ kitkeä maa puhtaaksi. Vaikka maata ei viljellä, se tulisi kuitenkin harata tai muokata pari kertaa kesässä. Vähimmällä työllä pääset, jos kylvät keväällä viherlannoituskasveja. Niiden kasvustot peittävät maata ja estävät rikkakasvien kasvua. Viherlannoituskasvien voimakas juuristo muokkaa maata ja runsas kasvimassa lisää eloperäisen aineksen osuutta. Kasvusto muokataan maahan syksyllä tai seuraavana keväänä. Yksivuotisia viherlannoituskasveja ovat mm. auringonkukka, keltalupiini, valkolupiini, veriapila, persianapila, härkäpapu ja tattari. Etanoiden munat ja joskus aikuisetkin talvehtivat lehtikasoissa ja suojaisissa paikoissa. Runsasluminen, leuto talvi suosii niiden talvehtimista. Etanoiden talvehtimista voi heikentää pitämällä vihannesmaan ilmavana harauksilla ja muokkauksilla ja kitkemällä rikkakasvit. Jätekasat, laudanpätkät, astiat ja muut piilopaikat kannattaa hävittää.

Julkaistu: 18.10.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.