Viherpiha

Kasvimaan perustaminen

ViherPiha

Kysymys:

Olen tekemässä uutta kasvimaata. Pelto on täynnä ruohoa, takiaista ja nokkosta. Miten saan ne hävitettyä, jotta saan uuden rikkakasvittoman, aarin kokoisen kasvimaan?

Näytä vastaus

Vastaus:

Nopein ja vaivattomin, tosin myös kustannuksiltaan kallein tapa, on tilata kone kuorimaan rikkaruohottunut kasvualustakerros pois ja laitattaa tilalle uutta seulottua multaa.

Kohtuullisella työmäärällä pääsee, jos rikkakasvit torjutaan kemiallisesti ennen viljelyn aloittamista. Tarkoitukseen sopivia kauppavalmisteita ovat muun muassa Roundup, Glyfonova Bio ja Rambo Bio spray. Tuotteiden tehoaine on glyfosaatti. Torjunta-aine levitetään alkukesällä rikkaruohojen ollessa voimakkaassa kasvussa. Aineen vaikutus näkyy kasvustojen kellastumisena noin kahden viikon sisällä, minkä jälkeen maa voidaan muokata. Toimenpide uusitaan tarvittaessa loppukesällä.

Työläin ja kärsivällisyyttä vaativin vaihtoehto on kitkeä tuleva kasvimaa huolellisesti rikkakasvien juurista. Kasvualustan puhdistamisen jälkeen mullos on hyvä kattaa mustalla muovilla tai katekankaalla vähintään yhden kasvukauden ajaksi estämään rikkaruohojen uudelleen kasvua.

Teija Heinonen

Julkaistu: 10.2.2008

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.