Viherpiha

Kasvimaan paikka

Teija Heinonen

Kysymys:

Mikä on turvallinen paikka kasvimaalle? Tonttimme viereisellä kadulla kulkee 500–1000 autoa vuorokaudessa. Mikä on saasteiden ja muiden likahiukkasten kannalta turvallinen etäisyys tiestä, jos perustan kasvimaan?

Näytä vastaus

Vastaus:

Silloin kun bensa sisälsi runsaasti lyijyä, viranomaiset suosittelivat, että ravinnoksi käytettäviä ja maan päällä kasvavia kasviksia viljeltäisiin vähintään 25 metrin päässä vilkasliikenteisestä tiestä. Lyijyttömään bensiiniin siirtyminen on vähentänyt lyijyongelmaa, mutta toki autot edelleen levittävät ympäristöön enemmän tai vähemmän saastuttavia aineita. Lisäksi ohikulkevasta ajoliikenteestä aiheutuu usein pölyhaittaa. Kasvimaan sijoittamisessa kannattaa käyttää tervettä harkintaa. Viljelysten suojaksi tien ja kasvimaan väliin voi istuttaa esimerkiksi pensasaidanteen. Lisäksi käytettävät kasvikset on huuhdeltava huolellisesti sadonkorjuun jälkeen.

Teija Heinonen

Julkaistu: 2.11.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.