Viherpiha

Kasvimaan lannoitus

ViherPiha

Kysymys:

Kasvimaani on kooltaan 10 x 10 metriä. Viljelen perunaa, sipulia, papuja, valkosipulia, hernettä, purjoa, punajuurta, pinaattia, lehtikaalia, paprikaa, tomaattia, salaattia ja maissia. Olen käyttänyt vähän hevosenlantaa ja kalkkia sekä kesäisin lannoiteainetta, jota sekoitan saaviin. Miten paljon hevosenlantaa voi käyttää noin pieneen alaan? Pitääkö sitä laittaa joka vuosi?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kompostoitu turve-hevosenlantaseos sisältää paljon kasveille tärkeitä ravinteita, minkä vuoksi se on sekä hyvää lannoitetta että maanparannusainetta. Jos lannan kuivikkeena on käytetty purua, sen lannoitusvaikutus heikkenee. Puru kompostoituu hitaasti ja kuluttaa maatuessaan maan typpivaroja.

Palanutta hevosenlantaa voidaan lisätä kasvimaalle vuosittain. Annostus riippuu muun muassa maan ravinnetasosta ja siitä, annetaanko kasveille lisäravinteita muussa muodossa. Yleisohjeena lannan annostelussa voitaneen kuitenkin pitää 3–5 kiloa neliömetriä kohden. Lanta muokataan hyvin maahan.

Teija Heinonen

Julkaistu: 6.10.2007

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.