Viherpiha

Kasvimaan kevätkunnostus

Kasvimaan kevätkunnostus

ViherPiha

Kysymys:

Omistan 12 x 6 metrin suuruisen kasvimaan. Tänä keväänä olen kääntänyt jo lähes koko pellon talikolla ja samalla kerännyt rikkakasvien juuret pois. Kannattaako enää jyrsiä maata puutarhajyrsimellä, koska maahan huomaamattani jääneet rikkakasvien juuret möyhentyisivät palasiksi ja näin lisääntyisivät. Maa on hieman savinen. Lisäänkö maahan hiekkaa ja turvemultaa vasta valmiiden penkkien päälle?

Näytä vastaus

Vastaus:

Maan muokkaus talikolla möyhentää maan niin hyvin, ettei jyrsiminen ole tarpeen. Kääntäminen talikolla on maan rakenteen kannalta huomattavasti hellänvaraisempi toimenpide kuin jyrsintä. Kuten sanoit, jyrsin levittää tehokkaasti rikkaruohoja silputessaan niiden juuria.

Maanparannusaineet hiekka ja kalkittu turve kannattaa levittää maan pinnalle ja sekoittaa talikolla valmiiden penkkien pintaosiin. Näin maanparannusaineet jäävät kasvien juuristoalueelle eivätkä joudu syvälle maahan kasvien ulottumattomiin.

Anne Joutsenlahti-Lankinen

Julkaistu: 16.5.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.