Viherpiha

Kasvilavan rakentaminen

Puutarhuri

Julkaistu: 13.3.2012

Kysymys:

Miten rakennetaan kasvilava vihannesten ja yrttien viljelyyn?  
Näytä vastaus

Vastaus:

Kasvilavan voi nikkaroida esimerkiksi laudoista ja lankuista. Koko kannattaa suhteuttaa tilan, tarpeen ja viljeltävien kasvien mukaan. Lavan korkeudeksi suositellaan vähintään 20–30 senttiä, jotta multatilaa tulee riittävästi. Leveys puolestaan kannattaa mitoittaa niin, että viljelysten hoitaminen lavan sisäosissa onnistuu kohtuuttomasti kurkottelematta.
Laudat kiinnitetään kehikon tukitappeihin, jotka lyödään maahan noin 20 sentin syvyyteen. Katto- ja kansimateriaalina voidaan hyödyntää esimerkiksi vanhoja ehjiä ikkunoita, muovikalvoa tai valoa läpäiseviä levyjä. Saranat helpottavat kansiluukkujen avaamista tuuletuksen ja muun hoitotyön ajaksi.
Puutavaraa pitkäikäisempiä vaihtoehtoja kasvilavan sokkeliksi ovat tiilet, pihakivet, kevytsoraharkot ja betoniset muurikivet. Kovia materiaaleja käytettäessä perustus on hyvä tehdä routimattomaksi, jotta runko pysyy liikkumatta paikoillaan.
Teija Heinonen

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.