Viherpiha

Kasvihuone vanhoista ikkunoista

ViherPiha

Kysymys:

Tarkoitukseni on rakentaa huvimaja-kasvihuone vanhoista ikkunoista. Majan päätyyn tulisi tomaattia tai kurkkua ja rakennuksen pitkällä sivulla olisi elementti, jonka voi nostaa pois, jos rakennusta käytetäänkin huvimajana. Kun suunnittelen rakennuksen sijoittamista kasvihuonetarkoituksessa, paljonko se tarvitsee valoa päivän mittaan? Haittaavatko isot puut varjoineen? Mihin ilmansuuntaan kasvihuone tulee sijoittaa? Vanhojen ikkunoiden pokat varjostavat varmasti hiukan. Katto tehdään pleksimuovista.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kasvihuone kannattaa sijoittaa puutarhassa mahdollisimman valoisalle paikalle. Yleinen suositus on rakentaa ansarin harja itä-länsisuunnassa, jos tila tontilla antaa myöten. Pieneen huoneeseen tulvii kuitenkin yleensä valoa riittävästi, joten ilmansuuntiin ei kannata kiinnittää liian paljon huomiota kotiansarin kysymyksessä ollessa.

Monesti isot puut tarjoavat kasvihuoneelle tervetullutta luontaista varjostusta. Mikäli puut kuitenkin varjostavat ansaria koko päivän, lienee paikallaan harkita joko puuston harventamista tai kasvihuoneen sijoittamista muualle puutarhassa.

Teija Heinonen

Julkaistu: 22.4.2007

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.