Viherpiha

Kasveja tammen alle

Pentti Alanko

Kysymys:

Mitä istutan 40-vuotiaan tammen alle? Paikka on savinen, itään laskeva loiva rinne, jonne aurinko pääsee paistamaan puun lehvästön läpi koko päivän.

Näytä vastaus

Vastaus:

Tammen alle voi istuttaa hyvinkin monenlaisia kasveja, kuten matalia ja keskikorkeita pensaita ja perennoja. Olisi hyvä istuttaa puu ja sen alle tulevat kasvit samalla kertaa, mutta näin ei yleensä tehdä. Jopa koivun alla saa viihtymään monia kasveja, jos ne istuttaa samanaikaisesti puun kanssa – ne ikään kuin tottuvat kasvamaan yhdessä, aivan kuin ne tekevät luonnossakin.

Kun istuttaa kasveja puun alle myöhemmin, on varottava visusti, ettei puun juuristo vioitu. Tuo taimien istutuspaikkaan puun alle lisämaata ainakin 30 senttiä. Se tuntuu paljolta, mutta olen itse todennut, että kuohkea istutusalusta painuu pian eikä paikalle jää juuri mitään kumpua. Kuohkeassa maassa pensaat ja perennat juurtuvat nopeasti.

Jos paikalla on nurmikkoa tai muuta ruohokasvillisuutta, voit levittää niiden päälle sanomalehtiä ennen mullan tuontia. Sanomalehtikerros tyrehdyttää nurmikkoheinien ja yksivuotisten rikkakasvien kasvun ennen maatumistaan. Monivuotisten rikkakasvien kasvua se ei kuitenkaan tukahduta.

On pitkälti makuasia, mitä paikalle istuttaa. Ulkomailla näkee joskus tällaisen nuoren puun alla melko isojakin pensaita, kuten jasmikkeita, kanukoita, kuusamia ja pensasangervoja. Jälkimmäiset ovat yleensä avoimien paikkojen kasveja, mutta esimerkiksi virpi- ja pajuangervot tulevat toimeen puolivarjossakin.

Koska varjostus lisääntyy puun kasvaessa, on viisasta valita varjossa ja puolivarjossa viihtyviä pensaita, kuten taikinamarjaa, marjakuusta, sinikuusamaa tai lumimarjaa. Peittokasvien, sipuli- ja mukulakasvien, koristeheinien, saniaisten sekä muiden perennojen valikoima on suuri, joten tässä voi niistä antaa vain muutamia ehdotuksia. Paikkaan voisi sopia esimerkiksi isokasvuinen, komeasti kukkiva töyhtöangervo, peittokasveista vaikkapa keltapeippi, saniaisista kotkansiipi ja koristeheinistä koko kesän kauniin keltaisena pysyvä kultatesma. Ne ovat helppohoitoisia lajeja, joita ei tarvitse istuttaa myöhemmin uudestaan.

Kaikkia mainittuja esimerkkikasveja ei tarvitse istuttaa yhden puun alle, sillä jo yksikin pensas tekee näkymästä luonnollisemman kuin jos paikalla olisi vain puu yksinään. Selaamalla Viherpihan aiempia numeroita ja puutarhakirjoja löydät monia muitakin käyttökelpoisia kasveja. Puistoissa, puutarharetkillä tai naapureiden pihoissa saatat nähdä samanlaisia kasvupaikkoja kuin omassa puutarhassasi. Merkitse muistiin kasvit, joita näet näillä paikoilla hyvin menestyvinä.

Pentti Alanko

Julkaistu: 14.2.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.