Viherpiha

Kasveja omenapuun alle

ViherPiha

Kysymys:

Voiko ison omenapuun alle istuttaa pensaita, joiden lehvästö peittää maahan putoavat omenat? Satoa tuli niin paljon, ettei kaikkea ehtinyt käyttää. Omenoiden poimiminen maasta on työlästä. Menestyvätkö mitkään kasvit omenapuun alla vai onko kiveys parempi vaihtoehto?

Näytä vastaus

Vastaus:

Monet pensaat viihtyvät omenapuun alla, kuten taikinamarja, joka on aina siistin näköinen. Se tulee aikaisemmin lehteen ja pudottaa lehtensä myöhemmin kuin mikään muu pensas. Kuvan pikkutalvio on yksi parhaista peittokasveista. Muita hyviä kasveja ovat keltapeippi, tuoksukurjenpolvi ja rönsyansikka. Myös ahomansikka ja maahumala sopivat varjoisille paikoille. Peittokasveja kannattaa istuttaa useita sekaisin, jolloin saadaan vaihtelevan näköinen istutus.

Joukkoon sopii myös muutama saniainen, koristeheinä tai jokin muu varjoperenna. Eikä pidä unohtaa keväisiä sipuli- ja mukulakasveja. Kun istutat perennoja puun tai ison pensaan alle, älä vahingoita niiden juuristoa lapiolla. Peitä istutuspaikka kesäksi mustalla muovilla, jolloin nurmikkoheinät ja rikkakasvit tuhoutuvat.

Lisää sen jälkeen 15–20 senttiä kuohkeata multaa, johon taimet istutetaan. Älä leikkaa perennojen varsia syksyllä, vaan taita niiden jäännökset keväällä maan peitteeksi. Keväällä kannattaa lisätä kompostimultaa, jotta pudokkaat peittyvät kokonaan. Näin omenista ei leviä tauteja kehittyviin hedelmiin. Tämä on kasvupaikalla tapahtuvaa kompostointia, jota luonto tekee kaiken aikaa. Omenat voi myös kiikuttaa syksyllä kompostiin, jos on tekemisen puute. Isojen omenapuiden alle on hyvä laittaa laattoja astinkiviksi liikkumisen helpottamiseksi.

Julkaistu: 29.11.1999

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.