Viherpiha

Kasveista suojaa pihaan

Kasveista suojaa pihaan

Anna Aho

Toimitussihteeri, tuottaja

Anna Aho

Kysymys:

Miten suojaan kasveilla pihaa?

Haluaisin istuttaa monenlaisia kasveja pihapiiriä pehmentämään. Ongelmana on estoitta puhaltava pohjoistuuli ja ilmasto, joka on Joensuun korkeudella todella kylmä talvisin.

Näytä vastaus

Vastaus:

Ilmasto-oloihin ei paljon voi vaikuttaa, ja sää voi tehdä monenlaisia kepposia. Jotain kuitenkin voi tehdä. Suotuisan pienilmaston luominen puutarhaan on tärkeä tavoite, ja se luo edellytykset monipuoliselle kasvivalikoimalle. Tuulilta suojaisessa pihassa voi olla muutaman asteen lämpimämpää kuin avoimessa ympäristössä. Pihan pohjoiselle puolelle kannattaa ehdottomasti istuttaa tavallisista puista ja pensaista kerroksellinen ryhmäistutus antamaan tuulensuojaa. Tavallinen metsäkuusi menestyy hyvinkin Joensuussa kasvuvyöhykkeellä IV, samoin kapeakasvuinen serbiankuusi. Kuusien kanssa tontin pohjoisreunalle kannattaa istuttaa pihlajia ja pylväspihlajia sekä pensaita kuten isotuomipihlajia, pihasyreenejä, kestäviä pensasruusuja ja aronioita. Myös harva lauta-aita suojaa tuulelta, vaikka se läpäisee tuulta. Tiivis aita aiheuttaa pyörteitä, jolloin tuulen nopeus voi jopa nousta aidan toisella puolella.

Anna Aho

Julkaistu: 14.11.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.