Viherpiha

Karviaiskoisa tekee seittiä herukoihin

Pertti Rajala

Kysymys:

Puna- ja mustaherukan marjatertut ovat vaalealla seitillä kiinni toisissaan. Marjat ovat mustuneita, kuivaksi käpristyneitä ja onttoja. Lehdet ovat täysin terveen näköiset. Olen nähnyt pensaassa yhden vihreän toukan ja muutamia peltoluteen näköisiä lentäviä hyönteisiä. Voiko terveen näköisiä marjoja syödä?  

Näytä vastaus

Vastaus:

Voit huoletta syödä terveennäköiset marjat. Seitti marjatertuissa viittaa karviaiskoisan vioitukseen. Koisan vihreät toukat syövät marjat ontoiksi, ja ne saattavat mustua. Toukat erittävät seittiä suojautuakseen.

Aikuiset koisat saattavat hiukan muistuttaa luteitakin. Niiden väritys on likaisenruskea, ja koisaperhonen on hiukan kolmikulmainen muodoltaan.

Kukinnan aikaan kannattaa tarkkailla herukoita. Jos koisaperhosia lentelee kasvustossa, voit ruiskuttaa pensaita pyretriinipohjaisella valmisteella kukinnan jälkeen.  

Julkaistu: 20.2.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.