Viherpiha

Karviaisen lisäys

ViherPiha

Kysymys:

Miten karviaispensasta lisätään?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ammattiviljelijät lisäävät karviaista kesäpistokkaista sumumonistushuoneissa. Myös harrastajat voivat yrittää pistokaslisäystä, mutta se vaatii tarkkaa hoitoa muutaman viikon ajan.

Pistokkaat otetaan alkukesällä, viimeistään kesä–heinäkuun vaihteessa, kun ne ovat täysin kehittyneitä. Oksista leikataan kaksi tai kolme 10-senttistä pistokasta. Kärki katkaistaan pois ja jäljelle jätetään vain yksi lehtipari.

Pistokkaat työnnetään maahan, jossa on saman verran hiekkaa ja turvetta. Ne pistetään juurrutusalustaansa niin syvään, että jäljelle jätetty lehtipari tulee melkein maanpinnalle. Pistokaslaatikko peitetään tiiviisti valkoisella muovilla ja sumutetaan suihkepullolla. Sumutus uusitaan aurinkoisuudesta riippuen päivittäin tai muutaman päivän välein.

On tärkeätä, että ilmankosteus pistokkaiden ympärillä pysyy tasaisena. Toisaalta on varottava liiallista sumutusta, sillä silloin juurtumisalusta kastuu liikaa.

Jos tarvitaan vain muutamia pensaita, ne on kotioloissa kätevin monistaa taivukkaista. Karviaispensaissa on usein luonnostaan painautuneita oksia, joita on helppo taivuttaa maahan. Oksan taitekohta painetaan maahan ja peitetään mullalla. Oksa kiinnitetään paikalleen esimerkiksi koukkumaisen oksan tai rautalangan avulla. Taivukkaan kärki jätetään kymmenisen senttiä maan pinnalle.

Taivukaslisäys on parasta tehdä keväällä. Juurtunut oksa irrotetaan emopensaasta syksyllä tai mieluummin vasta seuraavana keväänä. Se istutetaan puutarhaan tulevalle kasvupaikalleen. Samalla tavoin voidaan lisätä monia muitakin marja- ja koristepensaita.

Pentti Alanko

Julkaistu: 20.5.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.