Meidän Mökki

Kärpäset pois huussista!

Jouko Lommi

Kysymys:

Mökillä oleva kompostoiva wc "tuottaa" paljon kärpäsiä, vaikka siihen laitetaan säännöllisesti kuoriketta. Käymme vain viikonloppuisin mökillä, ja kärpäsiä on melkoisesti. Huussimme on rakennettu ikkunattomaan tilaan.

 

Näytä vastaus

Vastaus:

Kärpäsongelmaan ei tarvitse alistua, vakuuttaa Käymäläseura Huussi ry:n sihteeri Raini Kiukas.

Kärpäset pääsevät aina jotain reittiä sisälle huussiin, missä ne viihtyvät ja lisääntyvät. Mahdollisuuksia on useita: ovesta, ikkunoista, istuimen kautta, munimalla kuivikkeeseen tai ilmastointiputken kautta, jos sitä ei ole suojattu suodattimella. Jotkut vievät huussiin myös keittiöjätteitä, joihin kärpäset ovat voineet munia.

Selvittäkää siis todennäköiset reitit, mitä kautta kärpäset tulevat, ja tukkikaa ne. Ongelma voi olla sen verran paha, että tilanne ei helpota, ennen kuin alusastia tyhjennetään ja pestään kunnolla.

Kun sen jälkeen käyttää runsaasti kuiviketta, pitäisi kompostin korkean lämmön tappaa tehokkaasti kärpäsiä. Kaupassa myydyt kuivikkeet ovat siitä hyviä, että niissä ei pitäisi olla kärpäsen munia. Muistakaa aina suojata käyttämätön kuivike mökillä kärpäsiltä eli pussin suu tai ämpärin kansi kiinni.

Jos lisäksi omistaa kaupallista tekoa olevan kompostoivan käymälän, kannattaa varmistaa, että sen nesteenpoistoletku ei ole tukossa. Muuten alkaa pörinä.

Jos kaikesta huolimatta ongelma jatkuu, voi kokeilla biologisia torjunta-aineita. Raidit eivät tepsi, mutta lantakärpäsiin tehoavia aineita myydään suurissa rautakaupoissa ja DT-keskuksissa (Helsinki, Turku ja Tampere).

Lopuksi voi yrittää estää kärpäsiä tulemasta edes wc-tilaan maalaamalla sisätilat taivaansinisellä.

Julkaistu: 23.8.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.