Meidän Talo

Kapea keittiö uusiksi

Meidän Talo

Kysymys:

Pyydän apua keittiön ja olohuoneen tilojen jakamiseen uudella tavalla.

Kotini keittiö on tällä hetkellä tavallaan olohuoneen jatkeena sivusuunnassa. Sen vuoksi keittiö on aika pitkänomainen eikä kaikkein käytännöllisin, vaikka siinä onkin neliöitä reilusti toistakymmentä. Tällä hetkellä keittiön toinen pitkä seinä on kokonaan kaappien ja kodinkoneiden käytössä, toisella seinällä on matalat kaapit.

Olen ajatellut muun muassa keittiöstä olohuoneeseen johtavan oviaukon kaventamista, jotta ikkunan luo mahtuisi nykyistä isompi ruokailuryhmä. Lisäksi olen pohtinut koko keittiön ja olohuoneen välisen kevytrakenteisen seinän poistamista ja korvaamista baaritiskityyppisellä ratkaisulla, joka toisi valoisuutta tilaan.

Vielä en kuitenkaan ole oikein löytänyt mieleistäni ratkaisua, joten kaipaan ammattilaisen mielipidettä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kannatan jälkimmäistä ehdotustanne, jossa koko väliseinä puretaan pois ja tilalle tehdään matalampi seinämä. Nyt keittiö on kapea ja putkimainen. Se on sinänsä tilava, mutta neliöitään ahtaamman oloinen, pimeähkö ja vaikea kalustettava. Keittiön ja olohuoneen välillä ei ole näköyhteyttä, ja kun keittiössä on tilaa vain ruokaa laittavalle, jää keittäjä yksin puuhaamaan. Päätellen keittiön ja olohuoneen koosta asunto ja siinä asuva perhe ei ole kovin iso. Siksi tila sinänsä riittänee ruoanlaittoon, ruokailuun ja oleskeluun. Erillisestä keittiöstä ja olohuoneesta tulee muutoksen myötä tupakeittiö. Kokonaisuudesta tulee nykyistä avarampi ja valoisampi. Yhteys olohuoneen ja keittiön välillä toimii, eikä keittiössä puuhasteleva jää enää yksin. Olohuoneen isosta ikkunasta tulee valoa keittiöön asti, ja koko tila muuttuu ratkaisevasti. Keittiön purkamisen yhteydessä siirtäisin seinämää noin kolmekymmentä senttiä olohuoneeseen päin. Se ei vaikuta olohuoneen kalustettavuuteen, mutta antaa keittiön puolelle lisää kaivattua väljyyttä. Väliä pitäisi olla vähintään metri, jotta työskentely olisi sujuvaa. Seinän siirto mahdollistaa senkin, että kaluste jää kokonaan sivuun oviaukosta katsoen – nykytilanteessa keittiökalusteiden väli on kapeampi kuin sinne johtava oviaukko. Seinämän tekisin vähän työtasoa korkeammaksi, noin 120-senttiseksi. Se jakaa tilan ja estää näkyvyyden tiskipöydälle olohuoneen puolelta, mutta ei vähennä avoimuuden tuntua. Varsinaisen baaritiskin tekemistä en suosittele tässä tapauksessa, sillä se toisi tiskiin kolmisenkymmentä senttiä lisää syvyyttä ja sen lisäksi tulisivat baarituolit. Muutos tekisi yhteyden olohuoneeseen liian tukkoiseksi. Toisaalta näissä neliöissä yksi ruokailupaikka riittää. Mieluiten siis hyödyntäisin käytettävissä olevan lisätilan keittiön puolella. Pohjapiirustuksenne ei kuitenkaan ollut kovin tarkka. Siksi ehdotan, että merkitsette oheiseen piirustukseen tarkat mitat, tilan korkeuden, ikkunoiden alareunat sekä sähköasennusten ja vesipisteiden paikat. Lisäksi on hyvä ottaa muutama valokuva tilasta. Tämän piirroksen kanssa voi sitten lähestyä sisustus- tai keittiökalustesuunnittelijaa, jonka kanssa suunnitelman voi lyödä lukkoon yksityiskohtia myöden. Ratkaisu voi toki olla erilainenkin, kuin esittämäni – ei tämä suinkaan ole ainoa vaihtoehto. Muutos ei sinänsä vaadi rakennuslupaa. Jos asuntonne sijaitsee taloyhtiössä, muutoksesta on kuitenkin syytä tehdä ilmoitus taloyhtiölle. Ja tietenkin kaikki vesijohtoihin, viemäreihin, sähköihin ja vastaaviin asioihin liittyvät työt täytyy antaa ammattilaisen tehtäväksi.

Julkaistu: 11.10.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.