Meidän Mökki

Kannattaako vesijätön lunastus?

Tapio Korhonen

Kysymys:

Ranta-alueellamme on noin 130 pientä rantatonttia ja kolme suurta maatilaa mutta ei jakokuntaa. Nyt yksi suurista maanomistajista on ryhtynyt uhkailemaan ja kiristämään meitä mökkiläisiä. Hän vaatii lunastettavaksi ranta-alueita, täysin käyttökelvotonta joutomaata.

Maanomistaja on uhannut tulevansa kavereinensa kanssa viettämään saunamme edustalle vapaa-aikaa, kunnes vesijätöt on lunastettu. Tulevat lunastussummat hän sanoo menevän tilille, jonka käytöstä päätetään maaomaisuuden perusteella. Tällöin kolme suuromistajaa saavat lähes kaiken.

 

Näytä vastaus

Vastaus:

Tonttinne edustalla oleva vesialue ja siitä syntynyt vesijättö ovat järjestäytymättömän osakaskunnan omistuksessa. Vain osakaskunnan kokous voi ryhtyä viemään vesijätön lunastusta eteenpäin, ei osakaskunnan yksi jäsen – olipa tällä maata kuinka paljon tahansa. Kokous pitää kutsua varta vasten koolle päättämään asiasta.

Järjestäytymätön osakaskunta voi vaatia vesijätön lunastusta, jos aluetta voi tarkoituksenmukaisesti käyttää vain jonkin kiinteistön tai tontin yhteydessä. Lunastusta haetaan maanmittaustoimistosta. Viranomainen selvittää, onko lunastusvaatimus perusteltu.

Jos edellytykset täyttyvät, jatketaan toimitusta. Siinä asianosaisilla on oikeus esittää käsityksensä kaikista esille tulleista asioista, kuten lunastamisen edellytyksistä ja esimerkiksi rantaviivan paikasta ja vesijätön hinnasta. Päätökset tekee kuitenkin toimitusinsinööri ketään asianosaista erikseen suosimatta. Toimitusinsinööri selvittää esimerkiksi rantaviivan paikan ja vesijätön käyvän hinnan.

Vesijätöstä saadut myyntitulot voidaan maksaa osakaskunnan tilille, josta ne osakaskunnan päätöksellä voidaan jakaa edelleen osakaskunnan jäsenille osuuksien mukaisessa suhteessa.

Teinä en vielä hakisi lunastustoimitusta vaikka suuret maanomistajat siihen painostaisivat, vaan odottaisin, että osakaskunta itse laittaa asian vireille.

Julkaistu: 12.9.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.