Meidän Mökki

Kannattaako peruslämpö mökillä?

Julkaistu: 14.12.2004

Kysymys:

Minulla on lautarakenteinen mökki, jossa eristeenä on kaiketi puruja tai turvetta. Kannattaako peruslämpöä pitää yllä talvella? Mökki on kuitenkin melko vetoisa, joten sähkölasku saattaa olla kovakin. Mikä olisi peruslämmölle oikea lämpötila?  

Näytä vastaus

Vastaus:

Koska mökki on eristetty, vastaus on yksiselitteisesti: kannattaa. Eristys jo kielii, että mökkiä on ajateltu rakennusvaiheessa talvikäyttöön. Silloin se tykkää kyttyrää kylmistä kuukausista. Syy on se, että kosteuden ja ilman luonnollinen kulkusuunta on mökissäsi sisältä ulospäin, lämpimästä kylmään. Tämä toteutuu, jos pidät lämpöä edes hieman nollan yläpuolella. Parasta tietysti olisi, jos onnistuisit pitämään peruslämmön 5-6 asteessa.

Jos jättää eristetyn mökin kylmäksi, ilman kulkusuunta muuttuu talven kuluessa. Kosteus tiivistyy eristeisiin. Jos sinulla on purua seinissä, ne saattavat tietysti kuivahtaa kesän kuluessa. Pitkälle kesään saa kuitenkin haistella kosteuden tuoksua. Jos seiniin on lyöty villaa, kosteuden tuoksu ei välttämättä mene pois koko kesän aikana. Mökissä on akuutti kosteusongelma.

Hirsi ilman sen kummallisempia lisäeristyksiä sietää kylmillään oloa kaikkein parhaiten.

Joka tapauksessa kylmilleen jätetyt talvet vanhentavat kaikkia mökkejä. Talven peruslämpö tuo sähkölaskuun ehkä 400-600 euron lisä-menot, mutta millaisen remontin summalla teettäisi? Lisäksi mahdolliset kodinkoneet voivat sanoa kovimmilla pakkasilla irti yhteistyösopimuksen omistajan kanssa.

Sähkölaskuaan voi tuntuvasti pienentää hankkimalla pari pakkasvahtia eli peruslämpöä ylläpitävää pikkulämmitintä mökkiin ja säätämällä ne noin kahdeksaan asteeseen. Mökki voi pikkulämmittimillä joskus käydä miinuksellakin, mutta nekin suojaavat roimasti rakenteita verrattuna aivan kylmillään oloon.