Meidän Talo

Kannattaako parvekkeen kattaminen?

Meidän Talo

Kysymys:

Talossamme on kattamaton parveke. Näin sateisen kesän jälkeen on taas kerran tullut mieleemme, että katettuna se olisi huomattavasti käyttökelpoisempi.  Maisemat parvekkeelta ovat upeat, ja haluaisimme joskus istahtaa niitä ihailemaan. Samoin katetulle parvekkeelle voisin jättää vuodevaatteita tuulettumaan. Kysyisin siis, onko parvekkeen kattaminen mahdollista, ja kuinka se pitäisi toteuttaa.  

Näytä vastaus

Vastaus:

Ongelmanne on aika yleinen – kattamattomia parvekkeita on sekä uusissa että vanhoissa taloissa. Usein ollaan sitä mieltä, että omakotitalossa ei parvekkeella ole oikeastaan käyttöäkään, mutta asia riippuu aika monesta asiasta kuten juuri ympäröivistä maisemista sekä tietysti siitä, mitä tiloja yläkerrassa muutoin on. Jos yläkerrassa on makuuhuoneiden lisäksi aulatilaa tai ehkä saunakin, on parvekkeella varmasti käyttöä. Toisaalta yhä pienenevät tontit tuovat tarvetta käyttää ulko-oleskeluun myös maantason yläpuolisia tiloja.

Parvekkeen kattaminen ei ole aivan ongelmatonta. Julkisivullisesti parvekkeen katosta tulee helposti liian voimakas elementti tai alapuolisesta terassista, parvekekaiteesta ja katosta kolme päällekkäistä ja visuaalisesti toisistaan irrallaan olevaa kappaletta. Toisaalta katto voi pimentää parvekkeen takana olevia sisätiloja. Kattamismahdollisuus riippuu myöskin ympäristöstä. Jos talo sattuu sijaitsemaan perinteisellä rintamamiestaloalueella, jossa tasapainoinen kokonaisuus syntyy yksinkertaisista noppamaisista taloista, voi yksittäisen talon ”parveketorni” olla kovinkin häiritsevä.

Tässä kysymyksessä on vanhempi rakennus, johon on alun perin tehty avokuisti komeine pilareineen ja kaiteineen sekä niiden yläpuolelle suhteellisen suurikokoinen parveke. Talo sijaitsee haja-asutusalueella väljässä maalaismaisemassa, mikä antaa jonkin verran vapauksia suunnittelulle.

Kattamisehdotuksessa on lähdetty siitä, että parveke alapuolisine terasseineen muodostaa kokonaisuuden, joka jatkaa samaa koristeellista linjaa kuin vanhakin parveke pilareineen – niin että ”parveketornin” sijasta syntyy koristeellinen kuistiosa, jossa varsin luontevasti voisi myös alaosan varustaa vaikkapa lasiseinillä. Koristeellista linjaa tukisi seuraavan julkisivuremontin yhteydessä toteutettava julkisivun voimakkaampi nurkkalistoitus, helmalista julkisivun alaosaan, ja mahdollisesti vaakajakolista julkisivuverhouksen yläosaan. Jos talo olisi tyyliltään toisenlainen, yksinkertaisempi, tai parveke suhteessa pienempi, olisi ratkaisu haettava eri tavalla.

Jokainen tapaus on mietittävä erikseen, ja aivan varmasti joskus tullaan siihen tulokseen, että parvekkeen kattaminen ei ole ollenkaan paikallaan, vaan on parempi säilyttää se avoparvekkeena. Näistä syistä on tärkeää, että parvekkeiden kattaminen tutkitaan tapauskohtaisesti käyttäen ammattitaitoista suunnitteluapua ja rakennustarkastuksen kanssa keskustellen.

Julkaistu: 8.1.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.