Viherpiha

Kannan lehdet sairaan näköisiä

Kannan lehdet sairaan näköisiä

Visa Lipponen

Kysymys:

Mikä tekee kannan lehdet kirjaviksi ja pehmeiksi?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kannoissa (suku Canna) on joitakin kirjavalehtisiä lajikkeita.

Kasvisi oireet viittaavat kuitenkin vahvasti siihen, että se on viruksen saastuttama. Virukset aiheuttavat lehtiin lehtisuonten suuntaisia, aluksi vaaleanvihreitä, myöhemmin kuolevia ja ruskeaksi muuttuvia juovia ja läiskiä. Kasvukauden lopulla lehdet myös yleensä käpristyvät reunoiltaan.

Erilaisia kannoja vaivaavia viruksia tunnetaan tällä hetkellä viisi. Virukset leviävät kasvista toiseen joko tuholaisten tai huonosti desinfioitujen työvälineiden, kuten juurakon tai lehtien leikkaamiseen käytettyjen veitsien ja saksien välityksellä.

Kannat myydään yleensä juurakkoina, eikä niistä mitenkään pysty näkemään, ovatko ne virusten saastuttamia vai eivät. Virusinfektio näkyy lehdissä vasta jonkin ajan kuluttua siitä, kun ne ovat lähteneet kasvuun. Toisinaan kasvit voivat olla täysin oireettomia pitkään ja vasta loppukesällä infektio alkaa näkyä lehdissä. Jos sinulla on ennestään kannoja, laita uudet kannat eri paikkaan ja tarkkaile, näkyykö niissä sairauden oireita.

Virusten tappamiseksi ei tiedetä mitään keinoa. Jotta virukset eivät pääse leviämään terveisiin kannoihin, saastuneet kasvit kannattaa hävittää joko polttamalla tai laittamalla ne roskalaatikkoon. Älä pane niitä kompostiin.

 

Julkaistu: 2.2.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.