Viherpiha

Kanadantuijan siirto

ViherPiha

Kysymys:

Joudumme siirtämään kuusi metriä korkean kanadantuijan talon laajennuksen alta. Paikka on jo mietitty valmiiksi. Miten toimimme vai olemmeko ryhtymässä toivottomaan operaatioon?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ison puun siirtäminen oikeaoppisesti vaatii ennakkovalmisteluja vähintään jo toimenpidettä edeltävänä keväänä. Juuristohoito on valmisteluista oleellisin. Juuret katkaistaan terävällä lapiolla noin 70 sentin etäisyydeltä rungosta, jolloin puulla on kesä aikaa kasvattaa uutta hiusjuuristoa lähemmäksi tyveä. Monesti tarve siirtää kookkaita puita tulee kuitenkin akuuttina toimenpiteenä. Tällöin apuna käytetään kaivinkonetta joka isolla kauhalla raapaisee kasvin ylös niin suurella juuripaakulla kuin mahdollista. Parhaiten työ onnistuu tuijan ollessa lepotilassa mahdollisimman varhain keväällä tai myöhään syksyllä. Siirron jälkeen puu vaatii runsasta kastelua ja varjostuksen kevätauringolta. Myös tukeminen on toisinaan tarpeen.

Julkaistu: 22.10.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.