Viherpiha

Kameliajasmikkeen alasleikkaus

Lotta Lindholm

Kysymys:

Auttaako alasleikkaus? Leikkasin pari vuotta sitten 2,5-metrisen kameliajasmikkeemme oksia lyhentämällä. Pensaasta tuli rumasti eri suuntiin sojottava luuta. Voiko sen leikata kokonaan alas, jotta siitä tulisi taas oikean mallinen? Leikkaus on välttämätön, koska siirto ei onnistu ja piha on pieni.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kameliajasmiketta kuten muitakin jasmikkeita on hyvä leikata vähän joka vuosi. Poista muutama vanha verso kokonaan maata myöten. Näin uudet versot saavat tilaa eikä pensaasta tule risuisen näköinen. Yleensä jasmikkeet kestävät alasleikkausta, kun sen tekee keväällä ennen kuin lehdet puhkeavat.

Jos pensas on harva ja heikon näköinen, alasleikkauksen voi tehdä kolmelle vuodelle jaettuna. Poista ensimmäisenä keväänä muutama vanhin verso maata myöten. Seuraa kesän aikana, tekeekö pensas uutta kasvua juuresta. Jos tekee, voit seuraavana keväänä poistaa taas muutaman vanhan oksan maata myöten. Loput vanhimmista versoista voit poistaa kolmantena keväänä.

Jos pensaan leikkaa kerralla alas, kuluu muutamia vuosia, ennen kuin se ryhtyy taas kukkimaan. Sen sijaan muutaman vuoden ajalle jaksotettu harvennusleikkaus ei vie kukintaa.  

Julkaistu: 29.1.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.