Meidän talo

Kakkosovesta pääsisäänkäynti

Mainos


Olemme muuttaneet vuonna 1975 rakennettuun omakotitaloomme hiljattain. Sijaintinsa ja neliöiden puolesta talo sopii tarpeisiimme mainiosti mutta sisääntulojärjestelyihin kaipaisimme parannuksia.




Talo on rakennettu rinteeseen jotenkin ”nurinpäin”. Katu on alarinteen puolella ja kadun puolelta on käynti autotalliin ja alakerran eteiseen sekä sen vieressä olevaan varastotilaan. Nykyään autotalli on varastokäytössä, ja kadun puoleinen askarteluhuone toimii työhuoneena. Varsinainen pääsisäänkäynti on talon takana ylärinteen puolella.




Käytännössä kuljemme aina tuosta alakerran eteiseen johtavasta ovesta, koska se on kulkusuunnassa oikealla kohdalla, ja isompi alakerran eteinen palvelee paremmin viisihenkistä perhettämme. Pääsisäänkäynniltä se ei kuitenkaan näytä, ja tähän ongelmaan toivoisimme neuvoja. Ulkonäön lisäksi kohennusta kaipaisivat eteisen yhteydessä olevat vaatesäilytystilat.




Tulevaisuudessa tarkoituksemme on kohentaa talon ulkonäköä muutoinkin.  Ulko-ovet uusitaan ja keltainen tiiliverhous rapataan tai maalataan. Samoin olemme ajatelleet uusia parvekkeen kaiteen tai vaihtoehtoisesti muuttaa parvekkeen sisätilaksi. Kuinkahan nämä asiat vaikuttaisivat talon ulkonäköön?

Teksti Meidän Talo

Asiantuntija vastaa:

Ongelmanne tuntuu suhteellisen yleiseltä. Erityisesti tällainen tilanne voi syntyä, kun uuden rakennuksen suunnittelu lähtee siitä, että etsitään talokirjoista asuintiloiltaan sopiva ratkaisu, ja rakennuksen liittyminen tonttiin, katuun, ilmansuuntiin ja näkymiin unohdetaan.



On varsin luonnollista, että pääsisäänkäynniksi muodostuu se sisäänkäynti, joka on kätevimmin saavutettavissa. Teillekin on käynyt niin, että pääsisäänkäynnistä on tullut takaovi, jonka kautta kuljetaan oleskelupihalle, ja takaovesta on tullut pääsisäänkäynti. Kumpikaan ei näytä tai tunnu siltä, miltä sen pitäisi.



Yläkerran seinät ovat tiiliverhotut, alakerran seinät maalattua betonia. Kellarikerroksesta saisi vähemmän ”kellarimaisen”, jos julkisivuremontin yhteydessä molemmat kerrokset rapattaisiin yhtenäiseksi. Syvennyksen sinänsä jättäisin entiselleen mutta poistaisin toisen ovista ja levittäisin nykyistä sisääntulo-ovea. Etupihan kulkualueille tehtäisiin yhtenäinen kiveys, ja sisääntuloa korostettaisiin valaistuksella, joka voisi olla päällä aina pimeän aikana.



Parvekkeen kaiteen voisi muuttaa lasikaiteeksi. Tärkeältä tuntuisi, että kadulta sisäänkäynnille asti johtaisi pihapolku, silloin sisäänkäynti olisi näkyvissä myös kadulta päin. Jos kadun vieressä on pensasaita, tässä kohdassa voisi olla kapea kävelyportti. Talon väritys on mietittävä aina ympäristöönsä sopivaksi.



Varaston etuosasta tekisin naulakkotilan, jolle kuljettaisiin eteisestä. Loppuosa varastosta jäisi nykyiseen käyttöönsä. Ehdottaisin harkittavaksi myös sitä – jossain mahdollisesti myöhemmässä remontointivaiheessa toteutettavaksi – että pukuhuoneesta erotettaisiin autotalliin johtava välikkö. Se olisi toimiva ratkaisu, jos autotalli joskus palautettaisiin autotallikäyttöön. Tallista pääsisi välikön kautta suoraan eteiseen, ja askarteluhuone rauhoittuisi. Parveketta en yhdistäisi yläkerrassa asuintiloihin, sillä tilalisäys olisi suhteellisen pieni työmäärään nähden, ja toisaalta parvekekin on mukava.



Muutokset edellyttävät rakennus- tai toimenpidelupaa riippuen siitä, minkälaisia muutoksia päätätte tehdä. Vaikka toimenpiteet eivät kovin radikaaleja olekaan, tarvitsette yhteistyökumppaniksi ammattitaitoisen arkkitehtisuunnittelijan, joka yhdessä teidän kanssanne hoitaa sekä suunnittelutyön että yhteydenpidon viranomaisiin.

Julkaistu: 13.9.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.

Katso myös nämä