Viherpiha

Kahvipensaan leikkaaminen

Teija Heinonen

Kysymys:

Omistan yli 20-vuotiaan kahvipensaan. Aikaisemmin tuuhea ja kaunis kasvi on iän myötä muuttunut pitkäksi, harvaksi ja surullisen oloiseksi. Kuinka paljon kasvia voi keväällä leikata? Suuren kokonsa vuoksi kasvi on ollut samassa mullassa ja ruukussa jo yli kymmenen vuotta. Voiko syy surulliseen ilmeeseen piillä tässä? Miten näin suuren kasvin mullanvaihto sujuu parhaiten?

Näytä vastaus

Vastaus:

Vaikka kahvipensasta eli arabiankahvia typistetään kahviviljelyksillä tarvittaessa hyvinkin voimakkaasti, huonekasveina kasvatettavien yksilöiden parturointi on huomattavasti hillitympää. Leikkaaminen keskittyy pääsääntöisesti ylipitkien ja muodosta ulos kasvavien oksien poistamiseen tai lyhentämiseen.

Kahvipensaanne on varsin iäkäs, mikä jo sinällään saattaa aiheuttaa surullista ilmettä. Mullan vaihtaminen on paikallaan, sillä kymmenen vuotta on pitkä aika kasvaa samassa ruukussa. Kahvipensas kestää toimenpiteen, mutta kookkaan kasvin ollessa kysymyksessä ylimääräinen pari käsiä ei ole pahitteeksi. Valitkaa hieman nykyistä suurempi ruukku, rapsutelkaa varovasti vanhaa multaa pois juuripaakkua hajottamatta ja istuttakaa kahvipensas uuteen multaan.

Julkaistu: 23.1.2008

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.