Viherpiha

Kääpiösitrus kukkimaan

Visa Lipponen

Kysymys:

Miten saan kääpiösitruksen kukkimaan? Sain viime kesänä pienen kalamondiini-puun, joka oli täynnä pieniä oransseja hedelmiä. Nyt puu kasvattaa vain isoja uusia oksia, joissa on suuria hyvinvoivia lehtiä. Voinko nyt leikata uusia oksia vai mitä pitäisi tehdä, jotta puu alkaisi kukkia?  

Näytä vastaus

Vastaus:

Luulen, että olet hieman malttamaton. Kääpiösitrus (Citrus × microcarpa) – jota myydään myös kalamondiini-nimellä – ei kuki jatkuvasti, vaan jaksottain. Suomessa kukinta osuu yleensä kesään, mutta kukinta myös muuna vuodenaikana on mahdollista. Kukintojen välillä on usean kuukauden välinen tauko. Kukat kehittyvät uuden kasvun lehtihankoihin. Jos leikkaat haaroja, saat odottaa kukintaa pidempään. Uusien, leikkaamisen myötä kehittyvien haarojen, kun täytyy ensin saavuttaa tietty koko, jotta ne kukkivat. Leikkaamisesta ei muuta haittaa olekaan, sillä se edesauttaa uusien haarojen syntymistä. Minä annan haarojen kasvaa ja kukkia rauhassa aina niin kauan, kunnes ne ovat joko liian pitkiä tai tyveltä rumasti lehdettömiä. Leikkaan niitä vasta silloin. Visa Lipponen

Julkaistu: 13.3.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.