Viherpiha

Juurimatoja kukkapenkissä

ViherPiha

Kysymys:

Orvokkini kellastuvat maan pinnan kohdalla, ja kun niihin tarttuu, kasvi irtoaa käsiin ja juuret jäävät maahan. Naapurit puhuvat juurimadosta. Vaivaako se vain orvokkeja, sillä samaan paikkaan istuttamani samettiruusut voivat hyvin? Tutkin maata ennen uutta istutusta ja löysin keltaisia, parin sentin mittaisia ja ohuita matoja, jotka ikään kuin jäykistyivät tikuiksi. Ovatko ne juurimatoja ja aiheuttivatko ne orvokkien tuhon? Mitä niille tehdään? Poimin kaikki näkemäni pois, mutta pitäisikö irrallisen penkin multa vaihtaa? Tulevatko madot orvokin taimien mukana vai ovatko ne maassa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Juurimadot ovat parisenttisiä, väriltään keltaisia ja kiiltäviä seppäkuoriaisen toukkia. Ne elävät maassa ja syövät kasvien juuriin ja varren tyviosiin reikiä tai koko varren poikki. Juurimadot aiheuttavat usein haittaa aikaisemmin nurmella tai kauan aikaa viljelemättä olleilla paikoilla, joihin on istutettu koristekasvien taimia. Vioitukselle ovat alttiimpia juuri orvokit sekä asteri, daalia, leijonankita ja leukoija. Juurimatoja voi torjua pieniltä alueilta poimimalla muokkauksessa esiin tulevat madot pois. Niitä voi pyydystää myös perunan- tai porkkananpalasyöteillä, joita sijoitetaan mullan pinnalle ennen taimien istutusta. Kukkalaatikoihin ja ruukkuihin kannattaa käyttää puhdasta säkkimultaa.

Julkaistu: 29.11.1999

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.