Viherpiha

Juolavehnä pois kasvimaalta

ViherPiha

Kysymys:

Mikä on paras tapa hävittää juolavehnä viljelypalstalta?

Näytä vastaus

Vastaus:

Juolavehnää voidaan torjua joko mekaanisesti tai kemiallisesti. Pieniltä aloilta kiusallinen rikkakasvi on mahdollista hävittää kovalla työllä käsin kitkemällä. Valkoiset juuret on saatava tarkkaan pois, sillä pienestäkin juurenpalasta kehittyy uusia yksilöitä. Mekaanista torjuntatoimenpidettä voidaan tehostaa levittämällä mullan puhdistamisen jälkeen palstan päälle yhdeksi kasvukaudeksi musta vahva katekangas tai muovi.

Toinen vaihtoehto on torjua juolavehnä kemikaalien avulla. Tarkoitukseen sopivat glyfosaattivalmisteet kuten Ei rikkoja puutarhassa, Rambo Bio ja Roundup, tai etikkahappopohjaiset Ecoval ja Neko-rikkatorjunta. Hyvässä kasvussa olevat juolavehnät sumutetaan märiksi noin 15 sentin mittaisina. Aineet imeytyvät lehtien kautta juuristoon, ja kasvit kuolevat noin parissa viikossa. Toimenpide uusitaan tarvittaessa kerran tai useammin kesän aikana. Kasvinsuojeluaineita käytettäessä käyttöohjeisiin on aina perehdyttävä huolellisesti.

Teija Heinonen

Julkaistu: 10.5.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.