Viherpiha

Juolavehnä kiusana

ViherPiha

Kysymys:

Muutimme muutama vuosi sitten vanhaan pihaan, jonka nurmikon ja hyötytarhan on vallannut voimakas juolavehnä. Se leviää, vaikka miten rajaisin. En suosi myrkkyjä, mutta onko muuta vaihtoehtoa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Vaihtoehdot juolavehnän torjumiseen ilman kasvinsuojeluaineita tai totaalista kasvualustan vaihtoa ovat aika vähissä. Päänvaiva vähenee puolella hyväksymällä kestorikkakasvin osaksi nurmikkoa. Säännöllinen leikkaaminen häiritsee juolavehnän olemassaoloa ja pitää kasvun kurissa.

Juolavehnän kukoistamista hyötypuutarhassa voidaan yrittää hillitä kitkemisen ohella esimerkiksi biologisella Ecoval-torjunta-aineella, jonka tehoaineena on etikkahappo. Ecoval vaikuttaa kasvien juuristoon vihreiden lehtien kautta, joten juolavehnän on oltava hyvässä kasvussa ainetta levitettäessä.

Kasvimaalla torjuntatoimenpiteet kannattaa tehdä ennen viljelyn aloittamista, marjakasveilla sadonkorjuun jälkeen. Aineen vaikutusta tehostaa alueen kattaminen esimeriksi mustalla muovilla tai vahvalla mustalla katekankaalla.

Yksi vaihtoehto on luonnollisesti poistaa rikkaruohottunut kasvualusta ja hankkia seulottua multaa hyötypuutarhan kasveille ja muille tuleville uusille istutuksille. Istutusryhmät voidaan rajata esimerkiksi juurimatolla juolavehnän leviämisen hillitsemiseksi.

Teija Heinonen

Julkaistu: 6.3.2007

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.