Viherpiha

Jukkapalmu eli kiiltojukka kellastuu

Visa Lipponen

Kysymys:

Noin 8-vuotias, kolmihaarainen kasvi on altakasteluruukussa. Lehdet kellastuvat alhaalta päin.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kiiltojukkaa myydään usein virheellisesti jukkapalmun nimellä, vaikka kasvilla ei ole mitään tekemistä aitojen palmujen kanssa.

Lehtien kellastuminen johtunee siitä, että kasvatat kiiltojukkaa altakasteluruukussa. Altakasteluruukku ei ole väärä ruukun valinta, sillä kiiltojukka sopeutuu siihenkin. Se ei kuitenkaan siedä sitä, että kasvualusta ei pääse välillä kuivahtamaan. Liian kauan kosteana pysyvä multa mädännyttää osan juurista, ja tämä näkyy kasvissa ensimmäisenä alimpien lehtien runsaana kellastumisena.

Kasvata kiiltojukkaa altakasteluruukussa kuin kasvattaisit normaalissakin ruukussa – eli anna mullan kuivahtaa, ennen kuin lisäät kastelusäiliöön vettä.

Kiiltojukankaan lehdet eivät ole ikuisia, vaan aikanaan kellastuvat vanhuuttaan. Lehdet voivat kellastua yksitellen pitkin vuotta, mutta joskus käy niin, että syksyllä valon määrän vähetessä niitä kellastuu useita, jopa 3–5 kerralla. Siitä ei kuitenkaan pidä olla huolissaan, sillä kasvi vain reagoi vähentyneeseen valoon kellastuttamalla osan vanhoista lehdistään hieman normaalia aikaisemmin.

Kiiltojukan tieteellinen nimistö on kokenut useita muutoksia. Nykyään sen nimeksi hyväksytään Yucca gigantea, mutta internetistä löytyy kasvista yhtä lailla tietoa myös synonyymeillä Y. guatemalensis ja Y. elephantipes.  

Julkaistu: 23.2.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.