Viherpiha

Juhannusruusun siirto

Juhannusruusun siirto

ViherPiha

Kysymys:

Pihallamme kasvaa tien vieressä kaksi juhannusruusupensasta: toinen suurempi (n. 2 m x 2 m) ja toinen pienempi. Tämä pienempi olisi mielestäni kiva siirtää toisen varjosta avarampaan paikkaan takapihalle. Kuinka arkoja kyseiset kasvit ovat siirrolle ja tarvitseeko tulevaa sijoituspaikkaa jollain tavalla valmistella, esimerkiksi lannoittaa? Riittääkö pensaalle peruslaatua oleva puutarhamulta vai tarvitseeko se jotain erityistä? Voiko alimpia, harottavia oksia karsia molemmista pensaista? Näin nurmikon leikkuu olisi paljon helpompaa ja pensas olisi siistimmän näköinen.

Näytä vastaus

Vastaus:

Juhannusruusu kestää siirtoa hyvin, kunhan sen mukana tulee mahdollisimman suuri juuripaakku. Sopiva ajankohta on varhain keväällä ennen kasvuunlähtöä tai syksyllä.

Tavallinen puutarhamulta on sopivaa juhannusruusulle. Maata kannattaa lannoittaa ja kuohkeuttaa ennen istutusta.

Juhannusruusua leikataan harventamalla vanhat, lamoavat versot maata myöden. Alimpia, harottavia oksia kannattaa leikata pois. Näin pensas nuorentuu ja kasvattaa uusia, elinvoimaisia versoja.

Julkaistu: 17.4.2007

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.