Meidän Talo

Jäytiäiset riesana

Meidän Talo

Kysymys:

Asumme muutaman vuoden vanhassa puurunkoisessa omakotitalossa. Silloin tällöin olemme nähneet yksittäisiä jäytiäisiä vaeltelemassa lähinnä lattialistojen päällä.

Jossain mainittiin, että jäytiäinen voi olla merkki kosteusvauriosta, mutta että sitä esiintyy myös uusissa rakennuksissa niin kauan, kunnes rakenteet ovat kuivuneet. Kuinka kauan rakenteiden kuivuminen voi kestää?

Voivatko jäytiäiset tulla esim. uusien lastulevy/mdf-kalusteiden tai hieman homeisten polttopuiden mukana sisälle?

Näytä vastaus

Vastaus:

Muutama yksittäinen jäytiäinen silloin tällöin ei vielä anna aihetta huoleen. Jos talossa todella olisi kosteusvaurio, jäytiäisiä olisi laumoittain liikkeellä. Uudessa omakotitalossa jäytiäisiä voi näkyä noin 0-4 vuoden ajan rakenteiden kuivuessa. Uusia jäytiäisiä voi toki tulla huonekalujen ja erityisesti homeisten polttopuiden mukana sisätiloihin.

Jäytiäiset elävät luonnonvaraisina lintujen pesissä ja lahoavassa puussa, mutta jotkut lajit elävät vain sisätiloissa. Otukset ovat hentoja ja pehmeäihoisia, ja niillä on melko leveä pää. Koko vaihtelee yhdestä kahteen milliin. Väriltään ne ovat kellahtavia, jokunen tummempikin laji on olemassa. Yleensä luonnonvaraisilla lajeilla on siivet ja sisätiloissa asuvilla ei ole siipiä lainkaan tai ne ovat hyvin pienet. Jäytiäisiä tunnetaan useita satoja lajeja.

Jäytiäiset käyttävät ravinnokseen olematonta sienirihmastoa, jota voi kasvaa esim. kylmää ulkoseinää vasten olevan huonekalun tai taulun takana. Kosteahko paperi on oikein hyvä kasvualusta sienille. Kuivattaminen, lämmittäminen ja tuulettaminen ovat edelleen parhaat torjuntakeinot.

Julkaistu: 6.5.2009

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.