Viherpiha

Jasmikkeen leikkaus

ViherPiha

Kysymys:

Pihallamme kasvava 30-40 vuotta vanha jasmike on kasvanut hyvin korkeaksi. Nautimme kovasti kasvin upeasta kukinnasta ja ihanasta tuoksusta, mutta haluaisimme madaltaa sitä hieman. Nykyisellään se peittää maisemaa jo liikaa. Milloin jasmiketta voi leikata ja paljonko saa leikata? Miten tunnistan ne oksat, jotka pitää leikata?

Näytä vastaus

Vastaus:

Jasmike kestää tarvittaessa hyvinkin voimakasta leikkausta, mutta säilyttää kauneutensa ja kasvutapansa parhaiten harvennuksella. Poista pensaan keskeltä vanhimpia ja korkeimpia oksia tyveä myöten. Vanhimmat oksat ovat yleensä selkeästi paksumpia kuin nuoret versot, toisinaan hilseileviä ja ehkä hieman sammaloituneitakin.

Oksia kannattaa poistaa kohtuudella, korkeintaan 1/3 versojen lukumäärästä. Toimenpiteen voi tehdä joko varhain keväällä ennen lehtien puhkeamista tai kesällä kukinnan jälkeen.

Oksien typistäminen tekee kasvusta luutamaisen, eikä näin ollen ole suositeltavaa.

Julkaistu: 9.2.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.