Viherpiha

Jasmikkeen kasvatus

ViherPiha

Kysymys:

Miten saan jasmiinipensaani kasvamaan? Pensaat ovat pieniä, noin 40-senttisiä. Ikää on jo kolme vuotta, mutta kasvua ei tapahdu. Olen lannoittanut kanankakalla ja uudella Biolan-mullalla, johon on sekoitettu omaa kompostia. Koska pensaita tulisi leikata ja miten? Rikkaruohot olen kitkenyt pois ympäristöstä säännöllisesti. Paikka on aurinkoinen.

Näytä vastaus

Vastaus:

Jos jasmikkeiden istutusalustan syvyys (vähintään 50 x 50 senttiä pensasta kohden) ja laatu ovat kohdallaan ja kasvualusta ei kärsi märkyydestä tai kuivuudesta eikä pensaiden lähellä kasva isoja puita, taimien kasvu on luultavimmin tyrehtynyt lannoitusvirheen seurauksena. Kanankakka, Biolan-multa ja komposti sisältävät runsaasti typpeä, ja yhdessä tarjoiltuna ne muodostavat voimakkaan lannoitecocktailin. Suosittelenkin ravinnetäydennyksen jättämistä tänä vuonna väliin lukuun ottamatta fosfori-kaliumpitoista syyslannoitusta elokuussa. Mikäli taimet on leikattu istutuksen yhteydessä ja ne ovat pienestä koostaan huolimatta haaroittuneita, leikkaus on tarpeen vasta muutaman vuoden kuluttua. Jasmikkeen hoitoleikkaukset tehdään keväisin harventamalla oksistoa vanhimmasta päästä.

Julkaistu: 3.5.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.