Viherpiha

Japaninruusukvittenin nuorennus

Anne Joutsenlahti-Lankinen

Kysymys:

Minulla on erittäin vanha ruusukvittenipensas, joka on saanut olla leikkaamatta jo 20 vuotta. Pensas on villiintynyt, ja osa oksistakin on jo kuollut. Mitä pensaalle tulisi tehdä? Voinko tehdä alasleikkuun, vai leikkaanko vain sojottavia oksia lyhyemmäksi? Mihin vuodenaikaan leikkauksen tulisi tapahtua? Pensaan kukat ovat todella kauniita, enkä hennoisi luopua siitä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Japaninruusukvitteni on meillä talvenarka laji, mutta menestyessään se kukkii ihanasti ja antaa satoakin. En suosittele leikkaamaan pensasta kerralla alas, sillä alasleikkaus on turhan radikaali toimenpide iäkkäälle pensaalle.

Pensaan vaiheittainen nuorennus on kasville pehmeämpi leikkaustapa, ja mahdollistaa kukinnan jatkumisen tänäkin vuonna. Japaninruusukvitteniä hoidetaan samalla tavoin kuin tuttua karviaismarjapensasta.

Leikkaa nyt keväällä kaikki kuivat oksat pois maata myöten. Poista lisäksi pensaasta vuosittain pari kolme vanhinta oksaa maata myöden. Vanhimmat oksat ovat harmaita, sammaloituneita ja kuoreltaan hilseileviä. Näin teet pensaan tyvelle kasvutilaa uusille versoille ja parannat kasvin elinvoimaa. Muutaman vuoden kuluttua pensas on kasvattanut uudet versot vanhojen tilalle.

Sojottavien versojen typistäminen ei ole tarpeen. Talvenarkuudesta johtuen versojen kärjet lähes poikkeuksetta paleltuvat talvella. Paleltuneet, kuivat versonkärjet typistetään silmujen puhjettua. Tällöin on helppo nähdä, kuinka pitkältä matkalta verson kärki on kuivunut.

Anne Joutsenlahti-Lankinen

Julkaistu: 25.4.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.