Viherpiha

Japaninkellovaivero kuntoon

Pentti Alanko

Kysymys:

Toipuuko japaninkellovaivero? Talvetin kasvin ruukussa maakellarissa. Kun toin sen valoon, ylimmät lehdet ruskettuivat. Leikkasin latvukset pois.  

Näytä vastaus

Vastaus:

Japaninkellovaiveron (Pieris japonica) värikäskukkaiset lajikkeet on meillä parasta pitää talven yli kellarissa tai viileässä talvikasvihuoneessa. Talvehtiminen voi silti olla ongelmallista. Ehkä lehtien ruskettuminen johtui shokista, kun kasvi yhtäkkiä tuotiin maakellarista valoon. Latvuksen leikkaaminen oli turhaa, sillä jos versot olivat terveitä, niihin olisi saattanut puhjeta uusia lehti- ja kukkasilmuja. Nyt on voinut käydä niin, että latvojen leikkaamisen myötä poistettiin myös mahdolliset kukkanuput. Toivottavasti kasvinne virkistyy ja kukoistaa komeasti saadessaan olla kesän ulkona. Suosittelen kokeilemaan myös talvenkestävää ja valkokukkaista karoliinankellovaiveroa (Pieris floribunda), joka on ainakin Mustilan arboretumissa Elimäellä pärjännyt hyvin varjoisilla paikoilla metsäpuutarhassa. Se kukkii runsaasti touko–kesäkuussa.

Pentti Alanko

Julkaistu: 29.4.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.