Viherpiha

Jänikset sipulikukkien kimpussa

ViherPiha

Kysymys:

Olen parina vuonna istuttanut metsän reunassa sijaitsevalle pihallemme lumikelloja, krookuksia ja narsisseja. Toivomani keväinen kukkaloisto on jäänyt näkemättä, sillä joku, kenties jänis, käy napsimassa krookusten nuput ja popsii lumikellot lehtineen päivineen. Narsissi lienee kokenut saman kohtalon. Tulppaanit ja helmililjat saivat kukkia rauhassa, kenties myöhäisemmästä kukinnasta johtuen. Olisiko muita varhain keväällä kukkivia kasveja, jotka eivät kelpaisi jänöille ?

Näytä vastaus

Vastaus:

Mitään ehdottomasti pätevää ratkaisua ei jänis- ja peuraongelmaan ole. Sipulikukkien mehevät lehdet maistuvat makoisilta karua talviravintoa popsineiden jänisten suussa. Sipulit & mukulat -kirjassa kerrotaan, että keltanarsissit, talventähti, lumikello, kevätkello, Allium-lajit sekä keisarinpikarililja ja muut pikarililjat saavat olla rauhassa jäniksiltä. Teidän pihallanne osa näistäkin on kelvannut pupuille. Ruotsissa on menestyksellä kokeiltu luonnonmukaista, verijauhoa sisältävää hajukarkotetta, jonka voi ripustaa pensaaseen tai työntää kasvien juurelle. Rå-Väck-karkoitetta myyvät hyvin varustetut puutarhamyymälät kautta maan.

Julkaistu: 4.10.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.