Viherpiha

Jaloruusujen kumppanit

Pentti Alanko

Kysymys:

Voiko jaloruusujen juurelle istuttaa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Jaloruusujen alle voi hyvin istuttaa niin maanpeittokasveja kuin sipulikasvejakin. Jalostetut ruusut on vartettu jollekin perusrungolle eli villiruusulle, jonka juuret menevät varsinkin läpäisevässä maassa syvälle. Siksi ei tarvitse lainkaan pelätä, että ruusut kärsivät juurellaan kasvavista kasveista. Ne pikemminkin hyötyvät siitä, kun maanpinta ei pääse kuivumaan. Rikkakasveistakaan ei ole haittaa muiden kasvien peittäessä maan pinnan.

Ruusujen syväjuurisuus on hyvä muistaa myös niitä lannoittaessa. Jos niitä lannoittaa tavalliseen tapaan maanpintaan levitettävällä keinolannoitteella tai kompostilla, voi käydä niin että ruusut eivät hyödy tästä mitään. Tietenkin osa lannoitteista pääsee valumaan veden mukana juuristonkin saataville. Kuitenkin humuspitoisessa maassa ravinteet sitoutuvat helposti maan pintakerroksiin. Jos taas maaperä on hiekkapitoista, ravinteet valuvat nopeasti pohjavesiin.

Täsmälannoitat ruusuja parhaiten siten, että teet ruusun ympärille puolen metrin syvyisiä reikiä. Löydät reiät helposti kun panet niihin kepit, joiden näkyvä osa on maalattu punaiseksi. Kaada kasteluveteen sekoitettu lannos reikiin, jolloin ravinteet menevät suoraan juuristoalueelle. Lannoita ruusuista osa tällä tavoin ja osa vanhoilla konsteilla ja katso, mikä on tulos.

Pentti Alanko

Julkaistu: 2.7.2010

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.