Viherpiha

Jalopähkinän runkovauriot

ViherPiha

Kysymys:

Espoolaisella rivitalopihallamme on komea 20-vuotias jalopähkinäpuu (Juglans mantschurica). Nyt sen runkoon on ilmestynyt halkeamia, joiden kohdalta kaarna repeilee aina toisen asteen haaroihin asti noin 2 metrin korkeudelle. Millaista ensiapua ja hoitoa voimme antaa puullemme? Onko olemassa paikkausvahaa tai muuta vastaavaa? Pelkäämme sienitautien iskeytyvän siihen.

Näytä vastaus

Vastaus:

Jalopähkinän runkovauriot saattavat johtua edelliskesien kuivuuden ja edellissyksyn nopean talventulon puulle aiheuttamista rasituksista, jotka ovat heikentäneet puun kuntoa. Kuoreen vähitellen syntyneet vauriot tulevat nyt näkyviin. Rungon haavakohta kannattaa suojata haavojen hoitoon tarkoitetulla aineella, kuten puutarhavahalla, jota saa puutarhamyymälöistä. Aine estää sienitautien pääsyä puuhun. Repeämän reunat kannattaa silotella veitsellä ennen aineen levittämistä.

Julkaistu: 29.11.1999

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.